sobota, 10 października 2015

Królowa jesieni - Dynia:)


Królowa jesieni 

Jesień to niezliczona ilośc kolorów, mnóstwo odcieni... kiedy zaczniemy je dostrzegać jesień może stać sie ulubioną porą roku , która daje więcej niż na pozór się wydaje .

Jednym z argumentów jest jedzenie - a konkretnie - DYNIA - królowa jesieni :)

Przepisów na kremy, placki, ciasta jest nieskończenie wiele natomiast dla nas najważniejsza jest prostota. Dlaczego ? Bo z doświadczenia wiem, ze mężczyźni i dzieci na pewne słowa są "uczuleni" i już z założenia nie chcą spróbować .

Stąd dziś polecamy Wam szybki , pyszny i nie ma co ukrywać pikantny krem z dyni 

Potrzebne bedą :
- średniej wielkości dynia
- dwie cebule 
- wywar z kostki rosołowej ( warzywnej ;-) ) 
- starty imbir 
- pieprz, sól 
- łuskany , uprzednio uprażony słonecznik 

Zupę przygotowałyśmy w Thermomixie co znacznie przyspieszyło proces gotowania i blendowania ( 15 minut ) , ale myśle , że tradycyjną metodą będzie gotowy w 30 minut.

Zatem do przygotowanego bulionu dodajemy dynię ( pokrojoną w kostkę ) oraz posiekaną cebulę czekając aż warzywa zmiękną . Blendujemy zawartość dodając startego imbiru 
(wielkości 1/2 kciuka ) i przyprawiając do smaku . Krem podajemy ze słonecznikiem .

Palce lizać :) 

Alicja.








4 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę z dyni. Mam swój ulubiony przepis na taki krem: http://alergicznedziecko.pl/zupa-krem-z-dyni/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się ,ze to tez Twoje smaki ! Chetnie zajrze na bloga i następnym razem zainspiruje się Twoim przepisem.
      Przesyłam dyniowe uściski

      Usuń
  2. Piękne zdjecia!!!! A za dyniową się zbieram i zbieram i jakoś mi nie idzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się,ze Ci się podoba :)
      zdjecia miały byc apetyczne wiec jesli nam wyszło to tymbardziej nam miło :)
      nie ma się co ociągac - najgorsze jest obieranie dyni stad juz na wstepie polecam Ci dynie hokkaido która nie wymaga tyle "oprawy"
      pozdrawiam dyniowo!

      Usuń