Królowa jesieni
Jesień to niezliczona ilośc kolorów, mnóstwo odcieni... kiedy zaczniemy je dostrzegać jesień może stać sie ulubioną porą roku , która daje więcej niż na pozór się wydaje .
Przepisów na kremy, placki, ciasta jest nieskończenie wiele natomiast dla nas najważniejsza jest prostota. Dlaczego ? Bo z doświadczenia wiem, ze mężczyźni i dzieci na pewne słowa są "uczuleni" i już z założenia nie chcą spróbować .
Stąd dziś polecamy Wam szybki , pyszny i nie ma co ukrywać pikantny krem z dyni
Potrzebne bedą :
- średniej wielkości dynia
- dwie cebule
- wywar z kostki rosołowej ( warzywnej ;-) )
- starty imbir
- pieprz, sól
- łuskany , uprzednio uprażony słonecznik
Zupę przygotowałyśmy w Thermomixie co znacznie przyspieszyło proces gotowania i blendowania ( 15 minut ) , ale myśle , że tradycyjną metodą będzie gotowy w 30 minut.
Zatem do przygotowanego bulionu dodajemy dynię ( pokrojoną w kostkę ) oraz posiekaną cebulę czekając aż warzywa zmiękną . Blendujemy zawartość dodając startego imbiru
(wielkości 1/2 kciuka ) i przyprawiając do smaku . Krem podajemy ze słonecznikiem .
Palce lizać :)
Alicja.
Uwielbiam zupę z dyni. Mam swój ulubiony przepis na taki krem: http://alergicznedziecko.pl/zupa-krem-z-dyni/
OdpowiedzUsuńCiesze się ,ze to tez Twoje smaki ! Chetnie zajrze na bloga i następnym razem zainspiruje się Twoim przepisem.
UsuńPrzesyłam dyniowe uściski
Piękne zdjecia!!!! A za dyniową się zbieram i zbieram i jakoś mi nie idzie :D
OdpowiedzUsuńCieszymy się,ze Ci się podoba :)
Usuńzdjecia miały byc apetyczne wiec jesli nam wyszło to tymbardziej nam miło :)
nie ma się co ociągac - najgorsze jest obieranie dyni stad juz na wstepie polecam Ci dynie hokkaido która nie wymaga tyle "oprawy"
pozdrawiam dyniowo!